Sernik czekoladowy

Składniki:

  • 150 gramów
  • ser mascarpone | 70 gramów
  • ser Philadelphia | 70 gramów
  • cukier | 60 gramów
  • jajko | 2 sztuki
  • śmietana 36% UHT | 30 mililitrów
  • żelatyna w listkach | 1 sztuka
  • limonka | 1 sztuka
  • czekolada gorzka, deserowa | 50 gramów
kruchy spód:
  • 250 gramów
  • masło | 100 gramów
  • cukier puder | 1 łyżka
  • kakao | 1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku:

Krok 1

Namocz żelatynę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na parze z cukrem. Do ciepłych żółtek dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz dodawaj powoli do żółtek wszystkie sery, śmietanę i mieszaj aż całość się połączy.

Krok 2

Białka ubij na pianę i połącz z masą czekoladową. Dopraw startą skórką z limonki.

Krok 3

Czekoladowe herbatniki dobrze pokrusz i wymieszaj z masłem, cukrem pudrem i kakao. Taką masą wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 20cm.

Krok 4

Masę serową wyłóż na przygotowany kruchy spód i wstaw do lodówki na minimum 2h. Gotowy sernik posyp wiórkami z startej czekolady.

⇓⇓⇓ ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY ⇓⇓⇓

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *